NEILSON HUBBARD – DIGGING UP THE SCARS

Zanger, songschrijver, multi-instrumentalist, fotograaf, filmregisseur en platenproducer Neilson Hubbard is een 48-jarige Amerikaan die geboren werd in Jackson, Mississippi maar zijn hele muzikale carrière ontwikkeld heeft vanuit Nashville, Tennessee. Met zijn eerste groep ‘Spoon’ bracht hij twee albums uit en met zijn volgende band ‘This Living Hand’ die in 1996 ook twee cd’s afleverde mocht hij het voorprogramma verzorgen voor ‘Counting Crows’ en ‘The Wallflowers’.

Zijn loopbaan in de muziekwereld behelst een mooie solocarrière, maar er waren ook zijn bijdragen aan boeiende muzikale projecten zoals ‘Strays Don’t Sleep’ waarin hij samen met collega singer-songwriter Matthew Ryan een indie rockband vormde. Hij werd in 2014 ook de stuwende kracht als zanger en songschrijver bij ‘The Orphan Brigade’ waar ook producer Ben Glover en Joshua Britt deel van uitmaakten. Met die groep werden tot op heden drie albums uitgebracht: “Soundtrack To A Ghost Story” in 2015, “Heart Of The Cave” uit 2017 en “To The Edge Of The World” uit 2019. Als producer was hij in die periode vooral succesvol met zijn werk voor Mary Gauthier, Amy Speace, Matthew Ryan en Sam Baker.

Neilson Hubbard lanceerde zijn solocarrière door drie albums op rij uit te brengen: “The Slide Project” uit 1997, “Why Men Fail” uit 2000 en “Sing Into Me” uit 2003. Daarna volgden nog vier andere soloalbums waarvan wij vooral het in 2018 uitgebrachte “Cumberland Island” zeer positief hebben gehonoreerd in onze review voor ‘Rootstime’. Hij is nu terug met zijn achtste officiële studioalbum “Digging Up The Scars” waarop hij elf nieuwe composities heeft samengebracht.

Kwalitatief evenaart Neilson Hubbard met deze plaat minstens al het niveau van “Cumberland Island”. Ook deze keer krijgen we weer een serie ingetogen, sobere en intieme liedjes met betekenisvolle songteksten zoals in de albumtiteltrack die u op de bijgaande video kunt beluisteren. Maar ook songs als “Our DNA”, “Love Will Drown You In the Wake”, “The End Of The Road”, “Fall Into My Arms”, “Don’t Make Me Beg”, de enkel door akoestische piano begeleide song “Nobody Was Home”, “Before The Moments Gone” en de albumafsluitende ballad “Slipping Away” weten ons sterk te boeien.

In het lijstje van meewerkende instrumentalisten voor de opname van deze plaat vinden we de namen van gitarist Will Kimbrough, pianist Danny Mitchell, mandolinespeler Joshua Britt en de vrouwelijke vocale harmonieën afkomstig van Neilson’s vrouwtje Audrey Spillman Hubbard. Zij waren er ook al allemaal bij tijdens de opname van zijn vorige album “Cumberland Island”. “Digging Up The Scars” van Neilson Hubbard is alweer een prachtig album geworden om warm te koesteren en om van te genieten in de stille intieme uurtjes naast je geliefde en met een lekker glaasje (of flesje) wijn en hapjes erbij om alles optimaal gastronomisch te begeleiden bij het luisteren naar deze mooie muziek.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records

video